Over mij

Hi! Ik ben Essa.

In 2012 maakte ik mijn eerste ademwerksessie mee. In die eerste sessie viel voor mij het kwartje: ik wil mensen begeleiden in het volledig ademen, zodat ze (weer) contact maken met zichzelf. Dat ze alle lagen van spanning en trauma langzaam kunnen afpellen en mogen ervaren wie ze in essentie zijn.

Mijn eigen proces

Voordat ik dit werk ben gaan doen, had ik een drukke baan als persvoorlichter. Ik stond altijd “aan”, waardoor ik (zoals zovelen) de connectie verloor met mijn lichaam.

Door volledig te ademen ging mijn lichaam weer aangeven wat het nodig had. Ik voelde mijn eigen innerlijke kracht weer en gaandeweg had ik geen begeleiding bij het ademen meer nodig.

Ik merkte hoe vermoeiend het was om een masker te dragen. Laag voor laag kom ik steeds dichterbij mezelf en kan ik mijn energie richten op waar het het meest nodig is.

Het was voor mij essentieel om terug te komen bij mijn gevoel, omdat ik jarenlang zo vervreemd was van mijn lijf. Ademwerk gaat over alles voelen, dus ook zaken die we wellicht liever willen vermijden zoals pijn en verdriet. In de afgelopen jaren leer ik steeds meer om daar niet meer van weg te rennen maar er helemaal bij te blijven. Deze quote kan het eigenlijk niet beter verwoorden hoe ik mijn eigen proces beleef.

"Your conflicts, all the difficult things, the problematic situations in your life, are not chance or haphazard. They’re actually yours.

They’re specifically yours, designed specifically for you by a part of you that loves you more than anything else. The part of you that loves you more than anything else has created roadblocks to lead you to yourself. You’re not going to go in the right direction unless there’s something pricking you in the side telling you, ‘Look here! This way!’

That part of you loves you so much that it doesn’t want to lose the chance. It will go to extreme measures to wake you up. It will make you suffer greatly if you don’t listen. What else can it do? That’s its purpose.”
A.H. Almaas

Mijn interesses

Door mijn achtergrond als neuropsycholoog, ben ik uitermate gefascineerd door het zenuwstelsel. Hoe het ontwikkeld terwijl we als kind opgroeien. Hoe het zenuwstelsel ontregeld raakt doordat we als kind onvoldoende aandacht, liefde en goede zorg hebben ontvangen en door trauma dat van generatie op generatie in ons doorleeft. En hoe ons zenuwstelsel als volwassenen kan ontregelen door constant onder stress te leven.

Het goede nieuws is dat we ons zenuwstelsel weer gezond kunnen maken. En een belangrijke sleutel ligt in het doorbreken van oude adempatronen. Door verkeerd te ademen geven we constant signalen door aan ons zenuwstelsel dat we in gevaar zijn, waardoor we onnodig veel stress in ons systeem creëren. Met ademwerk en bewust lichaamswerk kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken en contact maken met dat wat we werkelijk zijn.

Naast mijn achtergrond als psycholoog heb ik me ook verdiept in lichaamswerk. Ik zet dat ook in tijdens de ademsessies, hetzij op een verzorgende manier of met gericht lichaamswerk. Dit komt omdat de meeste van onze emoties en ervaringen in het lichaam worden opgeslagen en moeten dus ook door het lichaam worden verwerkt. 

Mijn achtergrond

In 2006 behaalde ik mijn Master Neuropsychologie. Na mijn afstuderen ben ik na wat omzwervingen bij Amnesty International gaan werken als webredacteur en later als persvoorlichter. Ik heb daar met veel plezier samen met een ontzettend fijn team gewerkt. Maar mijn leven voelde op een gegeven moment als een kapotte langspeelplaat. Ik zat vast…

Naast mijn werk heb ik veel gestudeerd (journalistiek,  holistische massagetherapie, yoga nidra en ademwerk). In eerste instantie uit persoonlijke interesse, maar na 9 jaar als communicatiespecialist te hebben gewerkt, voelde ik dat ik een overstap nodig had. 

Ik nam ontslag en besloot alles wat ik heb geleerd via mijn eigen persoonlijke proces en studie in de praktijk te brengen. Naast mijn werk als ademcoach, werk ik als masseur bij een massagepraktijk. Mijn werk geeft me enorm veel energie, omdat ik zie hoe het mensen weer in hun kracht zet en ze de regie over hun eigen leven weer terugkrijgen. 

In de afgelopen jaren heb ik steeds meer ervaring opgedaan met het werken met truffels. En ben nu werkzaam bij Fieldtrip waar mijn liefde voor ademwerk, psychedelica en psychologie samenkomen. Mensen die bij Fieldtrip komen, krijgen een voor- en natraject met therapie in combinatie met ademwerk en een truffelceremonie. Ik voel me enorm bevoorrecht om op deze bijzondere plek te werken met een fijn team. Door mijn werk en studie Compassionate Inquiry (van trauma-expert Gabor Mate) kom ik momenteel niet meer toe aan 1-op-1 ademsessies. Maar ik blijf ademworkshops in groepen organiseren. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste events en ander nieuws? Volg mij dan via mijn nieuwsbrief, Facebook en/of Instagram.

Essa Ademwerk

essa.bloem@gmail.com
06-24813003